Sokan azt gondolják, hogy a mézes sütemények a csupán a karácsonyi ünnepkörnek kedvelt édességei.
Pedig a méz egy ősrégi természetes édesítő, amellyel édesíthetjük desszertjeinket is. A méz könnyebben emészthető a háztartási cukornál, ezért érdemes a régi receptjeinket újragondolni, és legalább a cukor egy részét kiváltani mézzel (amennyit az adott tészta állaga, és a receptúra enged).
Mézeskalács, mézes krémes vagy puszedli, vagy bármelyik kedvencünk, számtalan finomság alapja a folyékony, édes csoda….
Tégy próbát! Elképesztő lesz az eredmény!
Íme régi kedvencünk újragondolva: Kókuszkocka mézzel
HOZZÁVALÓK
- 10 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 10 dkg cukor
- Vaníliakivonat
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál tej
- 20 dkg kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS
- A margarint kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal és az olvasztott mézzel. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet.
- Egy 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és 160fokon 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig, majd rácsra helyezve kihűtjük egészen.
- A mázhoz a margarint felolvasztuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaót és a tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár perc alatt kevergetve kiforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, aztán hozzákeverjük a rumaromát (vagy ízlés szerint rumot).
- A teljesen kihűlt tésztát ízlés szerint felszeleteljük, majd egyesével belemártogatjuk a kakaós-rumos masszába. Ezután pedig beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, majd 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.