Miért ne lehetne mézes a kókuszkocka is?

Sokan azt gondolják, hogy a mézes sütemények a csupán a karácsonyi ünnepkörnek kedvelt édességei.

Pedig a méz egy ősrégi természetes édesítő, amellyel édesíthetjük desszertjeinket is. A méz könnyebben emészthető a háztartási cukornál, ezért érdemes a régi receptjeinket újragondolni, és legalább a cukor egy részét kiváltani mézzel (amennyit az adott tészta állaga, és a receptúra enged).

Mézeskalács, mézes krémes vagy puszedli, vagy bármelyik kedvencünk, számtalan finomság alapja a folyékony, édes csoda….

Tégy próbát! Elképesztő lesz az eredmény!

Íme régi kedvencünk újragondolva: Kókuszkocka mézzel

 

HOZZÁVALÓK

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • Vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 6 evőkanál tej
  • 20 dkg kókuszreszelék

 

 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A margarint kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal és az olvasztott mézzel. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet.
  2. Egy 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és 160fokon 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig, majd rácsra helyezve kihűtjük egészen.
  3. A mázhoz a margarint felolvasztuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaót és a tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár perc alatt kevergetve kiforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, aztán hozzákeverjük a rumaromát (vagy ízlés szerint rumot).
  4. A teljesen kihűlt tésztát ízlés szerint felszeleteljük, majd egyesével belemártogatjuk a kakaós-rumos masszába. Ezután pedig beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, majd  1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.