Mézes sütőtök krémleves

Kissé ködös őszi időnk van mostanság, amely sokunknak időnként kedvét szegheti.

Azonban az ősz sok szépet és jót is tartogat a számunkra, gondoljunk csak az erdők csodálatos színeire, vagy a piacon található rengeteg őszi zöldség és gyümölcs szín- és ízgazdagságára….

Ha nem lehet kimenni a szabadba, csempésszük be a színeket a házunkba, sőt a tányérunkba!

Igazi évszaknak megfelelő étel egy finom mézes sütőtök krémleves, amely selymesen öleli körül az ízlelő bimbókat, és a hozzátett méz garantáltan jó kedvre derít.

 

Mézes sütőtök krémleves

 

HOZZÁVALÓK

  • 1,5 kg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kvk őrölt szerecsendió
  • 1 kvk őrölt bors
  • Fürtös virágméz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 1 ek vaj

 

 

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt sütőben megsütjük. A sárgarépákat megpucoljuk, és felkarikázzuk, a hagymákat felaprítjuk, 1 evőkanál vajon megdinszteljük. Mikor szép üveges lett a hagyma, hozzáadjuk sárgarépákat, és fedő alatt összepároljuk.

Ezt követően hozzáadjuk a megsült tököt (héj nélkül), átkeverjük, felöntjük kb. 1 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket. Amikor már puha, leturmixoljuk.

A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, és behabarjuk a levest.

A Fürtös Virágmézet a legvégén adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben.

Tálaláskor pirított tökmagot és tökmagolajat teszünk rá.