Kissé ködös őszi időnk van mostanság, amely sokunknak időnként kedvét szegheti.
Azonban az ősz sok szépet és jót is tartogat a számunkra, gondoljunk csak az erdők csodálatos színeire, vagy a piacon található rengeteg őszi zöldség és gyümölcs szín- és ízgazdagságára….
Ha nem lehet kimenni a szabadba, csempésszük be a színeket a házunkba, sőt a tányérunkba!
Igazi évszaknak megfelelő étel egy finom mézes sütőtök krémleves, amely selymesen öleli körül az ízlelő bimbókat, és a hozzátett méz garantáltan jó kedvre derít.
Mézes sütőtök krémleves
HOZZÁVALÓK
- 1,5 kg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- 1 kvk őrölt szerecsendió
- 1 kvk őrölt bors
- Fürtös virágméz
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
- 1 ek vaj
ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt sütőben megsütjük. A sárgarépákat megpucoljuk, és felkarikázzuk, a hagymákat felaprítjuk, 1 evőkanál vajon megdinszteljük. Mikor szép üveges lett a hagyma, hozzáadjuk sárgarépákat, és fedő alatt összepároljuk.
Ezt követően hozzáadjuk a megsült tököt (héj nélkül), átkeverjük, felöntjük kb. 1 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket. Amikor már puha, leturmixoljuk.
A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, és behabarjuk a levest.
A Fürtös Virágmézet a legvégén adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben.
Tálaláskor pirított tökmagot és tökmagolajat teszünk rá.