A hús és méz isteni kombinációja… a mézes-mustáros sült oldalas
Már megint az istenek eledele…
Hála az égnek, és a méheknek, a miénk is!
Sokan vannak, akik úgy szeretik a mézet, mint Micimackó: vagyis, kenyér semmi szín alatt nem kell hozzá. De ettől még a konyhában is csurgathatjuk sütéskor-főzéskor.
A mézet valóban érdemes csak úgy magában kóstolgatni,ha meg akarjuk ismerni teljes,természetes ízvilágát, és élettani hatása is akkor a legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk. De nagyon is létjogosultsága van a konyhában. A hagyományos mézes süteményeken kívül nagyszerű ízesítője a saláta dresszingeknek, turmixoknak, sőt húspácoknak.
Hogy készíthetem el kedvenc sült húsaimat mézzel?
Íme egy jó példa egy isteni recepten keresztül:
Hozzávalók
- 1 kg sertésoldalas
- 2 ek méz
- 5 ek dijoni mustár
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek napraforgó olaj
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
- 1 ek sertészsír
Elkészítés
A húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk.
A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt husikat, majd 5-6 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Sót csak a sütés előtt adunk hozzá.
Kizsírozott tepsibe helyezzük a oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük.
Kb. 1 órán át alufóliával lefedve sütjük, majd levéve róla további 30 percig. Közben fordítgassuk, illetve locsolgassuk az alatta összegyűlt zsiradékkal.
Sütési hőfok: 190°C