A mai alkalom különleges olyan szempontból, hogy egy kollégánk dédmamájának receptjét közölhetjük le.
Azt szeretem igazán a Fürtösben, hogy a velünk dolgozókkal valódi közösséget alkotunk, így önzetlenül osztunk meg egymással akár családi hagyományokat is.
Egy valódi Fürtös-közösségbe invitálunk Téged, Kedves Olvasónk, azzal a nagyszerű családi recepttel, amely komoly hagyománnyal bír Magyarországon, és kellően emeli az Advent hangulatát az egész lakást belengő finom mézes illatával.
Esztergomi mézes krémes Zsuzsi dédmamája receptje szerint
Hozzávalók:
- 20 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 2 ek méz
- 3 ek tej
- só
Ezeket jól kikeverjük gőzön.
40 dkg lisztet, 1 csapott kávéskanál szódabikarbónával összekeverünk és hozzáadjuk a fenti keverékhez. Jól összegyúrjuk és 3 cipót készítünk belőle. ½ órát pihentetjük és 3 lapban kisütjük. Hagyjuk kihűlni.
Krém:
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
Ezeket habosra keverjük, majd 3 dl tejben 3 ek grízt elfőzünk, kihűtjük és végül a vajas krémmel összekeverjük. Ezzel kenjük meg a lapokat (hülés után).
A tetejére:
8-10 dkg étcsokoládét egy kis porcukorral (sic! vagy mézzel) felolvasztunk gőz fölött, majd hozzáadunk ½ dl tejszínt és 1 ek vajat. Jól összedolgozzuk, enyhén kihűtjük (nem szabad forrón rátenni) és a sütemény tetejére kenjük. 1 napig hűtőben hagyjuk érlelni, majd felszeljük.