Esztergomi mézes krémes

A mai alkalom különleges olyan szempontból, hogy egy kollégánk dédmamájának receptjét közölhetjük le.

Azt szeretem igazán a Fürtösben, hogy a velünk dolgozókkal valódi közösséget alkotunk, így önzetlenül osztunk meg egymással akár családi hagyományokat is.

Egy valódi Fürtös-közösségbe invitálunk Téged, Kedves Olvasónk, azzal a nagyszerű családi recepttel, amely komoly hagyománnyal bír Magyarországon, és kellően emeli az Advent hangulatát az egész lakást belengő finom mézes illatával.

 

 

Esztergomi mézes krémes Zsuzsi dédmamája receptje szerint

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 ek méz
  • 3 ek tej

 

Ezeket jól kikeverjük gőzön.

40 dkg lisztet, 1 csapott kávéskanál szódabikarbónával összekeverünk és hozzáadjuk a fenti keverékhez. Jól összegyúrjuk és 3 cipót készítünk belőle. ½ órát pihentetjük és 3 lapban kisütjük. Hagyjuk kihűlni.

 

Krém:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Ezeket habosra keverjük, majd 3 dl tejben 3 ek grízt elfőzünk, kihűtjük és végül a vajas krémmel összekeverjük. Ezzel kenjük meg a lapokat (hülés után).

 

A tetejére:

8-10 dkg étcsokoládét egy kis porcukorral (sic! vagy mézzel) felolvasztunk gőz fölött, majd hozzáadunk ½ dl tejszínt és 1 ek vajat. Jól összedolgozzuk, enyhén kihűtjük (nem szabad forrón rátenni) és a sütemény tetejére kenjük. 1 napig hűtőben hagyjuk érlelni, majd felszeljük.