Vasárnap hosszan meséltünk a mézeskalácsról, így most nem maradhat el egy nagyon klassz mézeskalács recept.
Sokféle jó recept létezik, sokfélét ki is próbáltam, de nekem ez jött be igazán, ugyanis a sütés után azonnal puha, és az is marad (természetesen megfelelő tárolással).
Egy kellemesen fűszeres, nem émelyítően édes tésztát kapunk... Mesés…
Hozzávalók:
- Tészta
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
- máz
- 2 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Elkészítés:
- Tészta
Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5-1 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük.
Nagyon fontos, hogy 10 percen túl ne süssük. Bár lehet, hogy úgy tűnik, még picit nyers a teteje, ha kivettük, pár perc után, de ne aggódj, megfelelő lesz így.
- Díszítő máz
2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.